Zwarte thee

Vervaardiging

Zwarte thee wordt verkregen tijdens het fermentatieproces van de bladeren van de theeplant, de zogeheten Camellia Sinensis. In dit proces worden de theebladeren verzameld en in dunne lagen verspreid in bakken. Onder deze bakken wordt hete, vochtige lucht geblazen. Hierdoor komen de geur en smaakstoffen vrij. In dit fermentatieproces, dat ongeveer 4 à 5 uur duurt, absorberen de polyfenolen in de theebladeren zuurstof, waarbij een chemische reactie plaatsvindt. Nadat de theebladeren volledig gefermenteerd zijn, begint het drogen van de theebladeren.
Smaak en effecten
Zwarte thee is tamelijk bitter en heeft - dankzij het langdurige oxydatieproces - een zeer uitgesproken smaak. Zwarte thee bevat veel flavonoïden, die het risico op cholesterol, hart- en vaatziekten kunnen verlagen. Flavonoïden voorkomen namelijk klontering van het bloed. Zwarte thee bevat cafeïne (ook wel theïne genoemd, maar het gaat om dezelfde stof), en is daarom minder geschikt om 's avond te worden gedronken.

Bereiding
Het water moet een temperatuur hebben van 90-95 graden Celsius. Laten trekken gedurende 4 à 5 minuten.

© The Antwerp Tea Party - 2014 - 2019